امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

تقسیم بندی قالیهای عثمانی بر اساس طرح و نقشه

تقسیم بندی قالیهای عثمانی بر اساس طرح و نقشه دسته: هنر و گرافیک
بازدید: 9 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 19 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 24

بر اساس بررسیهای تاریخی هیتیها اولین گروه از ساكنین این منطقه بوده‌اند كه حكومت پادشاهی هیتیها را تشكیل دادند هیتیها دارای تمدنی درخشان بودند و سنگ نبشته‌های زیادی از آنها باقی مانده است اقوام لیدی نیز در این منطقه سكونت داشته‌اند لیدیها قومی صنعتگر بودند كه بویژه در رنگرزی شهرت بسیار داشتند كوروش پادشاه ایران آخرین پادشاه لیدی را شكست داد و این

قیمت فایل فقط 26,000 تومان

خرید

مقدمه

تركیه‌ی امروز در منتهی‌الیه غرب آسیا و شرق اروپا قرار دارد. سه درصد خاك تركیه در قاره اروپا و بقیه در قاره آسیا قرار دارد و به همین دلیل از گذشته‌های دور به این منطقه آسیای صغیر گفته‌اند. باید اذعان نمود كه معرفی و طبقه‌بندی طرحهای مهم فرش تركیه به علت خصوصیات خاص آن و از همه مهمتر گرایش بیش از اندازه به طرحهای هندسی، كاری مشكل می‌باشد. اصولاً كاربرد كلمه‌ی نقوش ساده شده در مورد بسیاری از آنها نیز باید با احتیاط صورت بگیرد. چرا كه هویت بسیاری از نگاره‌ها برای ما مبهم است. به این ترتیب نمی‌توان نقوش فعلی را استلیزه یا تجرید یافته‌‌ی نقوش و حتی اشكال حقیقی دانست. در واقع كاربرد عبارت نماد (سمبول) و موارد مشابه نیز برای طرحهای فرش تركیه تا حدودی با مشكل توأم است زیرا اصولاً ‌سمبولیسم نیز به آن مفهومی كه در فرشهای چین و تركستان وجود داشته و دارد، در این منطقه رایج نبوده و نیست. شاید بهترین راه برای یافتن پاسخ مناسب، انجام یك بررسی كوتاه از تاریخ شروع فرشبافی در این منطقه باشد كه خود نیازمند یك بررسی تاریخی از منطقه آناتولی می‌باشد.

تاریخچه

بر اساس بررسیهای تاریخی هیتیها اولین گروه از ساكنین این منطقه بوده‌اند كه حكومت پادشاهی هیتیها را تشكیل دادند هیتیها دارای تمدنی درخشان بودند و سنگ نبشته‌های زیادی از آنها باقی مانده است. اقوام لیدی نیز در این منطقه سكونت داشته‌اند. لیدیها قومی صنعتگر بودند كه بویژه در رنگرزی شهرت بسیار داشتند.

كوروش پادشاه ایران آخرین پادشاه لیدی را شكست داد و این سرزمین مدتها ضمیمه امپراتوری ایران گردید.

اقوام متعدد هند و اروپایی و دیگر اقوام همچون یونانیها، تركمنها، تاتارها، ارمنیها كردها و عربها و خلاصه بسیاری از اقوام مختلف با فرهنگ‌ها و صنایع بومی خود كوهستانهای آناتولی را مورد تعرض قرار داده، یا به این منطقه مهاجرت كرده‌اند و برای مدتی حتی كوتاه بر ساختار سیاسی، اقتصادی و هنری آن سرزمین تاثیر گذاشته‌اند.

همچنین تكرار برخی جریانات تاریخی و وقایع كه بعدها در سرنوشت اقوام ایرانی و ترك موثر بود، در فراگیری بهتر و بیشتر فنون قالیبافی تركها از ایرانیان تاثیر زیادی داشته است. از جمله پس از شروع حملات خانمانسوز مغولان در سال 616 هجری قمری به خراسان و دیگر بلاد ایران و عثمانی، به تدریج بسیاری از تركان مجبور به مهاجرت به طرف سرزمینهای غرب شدن. به این ترتیب تعداد زیادی از صنعتگران و هنرمندان ایرانی نیز برای رهایی از آسیب حمله مغولان با حركت اقوام ترك همراه شدند. اینان مهارت و هنرهایشان را نیز با خود به سرزمینهای جدید بردند و تركان به خوبی آنان را به خدمت گرفتند و از مهارتهایشان استفاده كردند.

همچنین سلطان سلیم اول(سلطان ترك) در سال 1514 میلادی تبریز را فتح كرد. این واقعه بیست سال بعد توسط جانشین وی سلطان سلیمان اول تكرار شد. و نیروهای فاتح صنعتگران و هنرمندان را از تبریز به آسیای صغیر كوچ دادند. به این ترتیب تاثیر ادواری هنرمندان ایرانی در قالیبافی تركیه امری است اجتناب‌ناپذیر كه بدون شك از روشن و بدیهی آن تقلید و استفاده از نقوش و حتی شیوه‌های بافت است. 

آنچه راه را برای دسته‌بندی فرشهای تركیه (عثمانی) ‌مشكل می‌سازد استفاده وسیع از نقوش هندسی می‌باشد. به اعتقاد برخی شاید این امر متأثر از اعتقادات مذهبی تركان باشد. چرا كه ا غلب تركها سنی مذهب هستند و بر اساس اعتقادات مذهبی خود مجاز به نمایش تصویر انسان و حیوانات و سایر اشكال طبیعی و زنده در فرش نبوده‌اند. اما ایرانیان شیعه مذهب در این امر محدودیتی نداشتند و به همین دلیل برخی از فرشهای نفیس بافته شده در آسیای صغیر در اثر مراودت و سكونتهای یكجا میان ایرانیان و تركها برگرفته از هنر ایرانی و به تبع آن آزادی عمل در خلق نقوش می‌باشد كه طرحهای گردان و ملهم از طبیعت از نشانه‌های آن می‌باشد.

تقسیم‌بندی قالیهای عثمانی بر اساس طرح و نقشه:

1) قالیهای بافت كارگاههای شاهی كه در واقع به سفارش دربار و وابستگان آنها بافته می‌شده است. نظیر كارگاههایی كه سلطان سلیمان در شهرهای قسطنطنیه و بروسه تأسیس كرده بود. اغلب فرشهایی كه در این كارگاهها بافته شده‌اند، ملهم از نقوش گردان و گل برگهای طبیعی می‌باشد. برخی از فرشهای این گروه دارای پشم زبرتر و خشن و رنگهای شفاف است كه احتمالاً ‌در كارگاههای خصوصی بافته شده‌اند. اما برخی دیگر كه دارای الیاف لطیف‌تر و رنگهای ملایم و زیباتری هستند احتمالاً ‌در كارگاههای شاهی بافته شده‌اند. زمینه‌ی اغلب قالیهای این گروه چه در متن و چه در حاشیه قرمز رنگ است و طرحهای تزئینی به رنگهای زرد، سبز، قرمز و آبی با گرده‌ی سفید می‌باشد. با توجه به طرحهای این فرشها می‌توان گفت كه قدیمیترین آنها مربوط به اواخر قرن شانزدهم میلادی است. بافت این نوع فرشها كه عموماً ‌بر اساس گل و برگهای گردان و نقوش زیبای طبیعی است هم اكنون در تركیه رواج دارد.

قیمت فایل فقط 26,000 تومان

خرید

برچسب ها : اولین فرشهای دوره‌ی عثمانی , قالیچه اژدها و سیمرغ , فرشهای قرون 15 و 16 و 17 میلادی , قالیچه‌های محرابی (نماز لیك) , كتاب قالیها و قالیچه‌های جهان , كتاب پژوهش در فرش ایران تورج ژوله

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر