امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

گزارش کارآموزی داروسازی ثامن کارگاه الکترونیک

گزارش کارآموزی داروسازی ثامن کارگاه الکترونیک دسته: الکترونیک و مخابرات
بازدید: 6 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 65 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 19

شركت داروسازی ثامن با هدف رسیدن به خودكفایی از طریق تولید كیفی وكمی محلول های تزریقی و شستشو در حجم های كم ، متوسط و زیاد در سال 1363 تأسیس و در سال 1371 در شهرستان مشهد به بهره برداری رسید شركت داروسازی ثامن با سرمایه گذاری مشترك سازمان صنایع ملی ایران و آستان قدس رضوی ، در زمینی به مساحت 10 هكتار و با زیربنای بیش از 29000 متر مربع بنا شده است

قیمت فایل فقط 15,600 تومان

خرید

عنوان ········································· ···   صفحه 

مقدمه     ········································· 2

فصل اول : معرفی واحدهای تولید

             فرآورده های تزریقی تغذیه ای و الكترولیت      4

             واحد آبسازی ·························· 4

             واحد ساخت محلول ······················ 4

             واحد پْركنی ( Filling )····················· 4

             واحد سترون سازی ( Strilization )  ············ 5

             واحد بسته بندی ······················· 5

فصل دوم : تكنولوژی ماشین های مدیتال (Clear – Flex )

1 - معرفی تكنولوژی Clear – Flex   :

              1 - 1 –  اطلاعات عمومی  ·············· 7

              1- 2 –  المانهای مربوط بهG.M.P   و هماهنگی آن با تكنولوژی Clear – Flex                                     7        

2 - قسمت های مختلف ماشین :

               2 -1-   شماتیك اپراتوری············· 8

               2-2-    قسمت بوبین فیلم ············ 9

               2-3-   شستشوی فیلم   ··············· 10                          

               2-4-   خشك كن فیلم ················· 11

               2-5-   تا كردن فیلم  ············· 11                         

               2-6-   قسمت ولو ···················· 12

               2 -7-  جوش ولو التراسونیك ········ 12     

               2-8-   سیستم پْركن ················· 15

               2-9-   سیستم كشش فیلم و جوش ······· 16        

              2-10- قسمت جوش و دوخت افقی ········· 16

              2-11- سیستم جهت تحت كشش قرار دادن فیلم 16

              2-12- متعلقات جانبی  ··············· 17                      

              2-13- راهنمای حفاظت ایمنی  اپراتورها 17

فصل سوم : تكنولوژی ماشین های پْركن بطری  (SYFPAC)

               سیكل اتوماتیك دستگاه ··············· 19  

              تشریح اساس عملكرد دستگاه Syfpac   ···· 19

مقدمه :

شركت داروسازی ثامن با هدف رسیدن به خودكفایی از طریق تولید كیفی وكمی محلول های تزریقی و شستشو در حجم های كم ، متوسط و زیاد در سال 1363 تأسیس و در سال 1371 در شهرستان مشهد به بهره برداری رسید . شركت داروسازی ثامن با سرمایه گذاری مشترك سازمان صنایع ملی ایران و آستان قدس رضوی ، در زمینی به مساحت 10 هكتار و با زیربنای بیش از 29000 متر مربع بنا شده است .

عمده سهامداران كنونی شركت داروسازی ثامن عبارتند از :

1)  آستان قدس رضوی

2)  شركت سرمایه گذاری دارویی تأمین

3)  صندوق بازنشستگی كشوری 

تأسیسات منحصربفرد داروسازی ثامن كه ضرورت صنعت داروسازی برخوردار از هوای اسپتیك و دیگر مشخصات استاندارد بین المللی داروسازی می باشد در بین واحد های صنعتی خراسان برای اولین بار طراحی و مورد استفاده قرار گرفته است . مجموعه كارخانه شامل ساختمان های متعددی است كه از جمله ساختمان های مربوط به خطوط تولید ، آبسازی ، آب مقطرگیری ، ساخت محلول ، پْركنی ، استریلیزاسیون ، بسته بندی ، انبار های مواد اولیه ، محصول و قرنطینه ، آزمایشگاه های شیمیایی ، فارماكولوژی و میكروبیولوژی ، آزمایشگاه تحقیقات  (R&D) ، واحد تولید پپتیدهای نوتركیب ، نیروگاه و ... را می توان نام برد .

این شركت به منظور ورود به بازارهای بین المللی دارو به استاندارد ( G.M.P ) اكتفا ننموده و استاندارد جهانی     ISO  9001 / 2000 را در مدیریت كیفیت از شركت لویدز رجیستر انگلستان دریافت نموده است .

شركت داروسازی ثامن در ابتدای بهره برداری علیرغم وابستگی مطلق به مواد اولیه خارجی توانست با تلاش و كوشش پیگیر در جهت قطع این وابستگی قدم برداشت بطوری كه در حال حاضر وابستگی به خارج به كمتر از 20 درصد كاهش یافته است .

فصل اول

معرفی واحدهای تولید

فراورده های تزریقی تغذیه ای و الكترولیت :

از حیاتی ترین فراورده های پزشكی محلول های تزریقی تغذیه ای و الكترولیت می باشند . قبل از آغاز به كار داروسازی ثامن كمبود شدید این گروه فراورده ها به ویژه در فصل تابستان و شیوع مسمومیت های غذایی و بیماریهای عفونی تنها از طریق واردات به موقع و كافی آن میسر بود . خوشبختانه تولید در عرضه محصولات ثامن به بازار مصرف با توان بالا ، ضمن رفع كامل نیاز كشور به فرآورده های فوق ، امكان عرضه آن به بازارهاای بین المللی را تیز فراهم نموده . به این ترتیب تولید این فرآورده ها به عنوان سهمی در كننار دیگر صادرات غیر نفتی كشور ، گام بزرگ دیگری در جهت استقلال و خود كفایی جمهوری اسلامی ایران و در راستای برنامه توسعه بلند مدت كشور محسوب می گردد .

واحد آبسازی :

مهمترین عنصر در تكنولوژی ساخت فرآورده های تزیقی آب خالص است . آب پس از استهصال از چاه و ذخیره سازی در معرض تصویه های مكرر قرار گرفته و پس از جذب كلر احتمالی باقیمانده از مقابل اشعه ماوراء بنفش عبور كرده و املاح آن توسط رزینها گرفته می شود تا خلوص نسبی حاصل گردد . در این مرحله پس از انجام عمل تقطیر به منظور جلوگیری از رشد میكروبها در تانك های نهایی ذخیره و در حدود 95 درجه سانتیگراد و در گردش مناسب نگهداری و برای تولید محلول های تزیقی آماده می شود .

واحد ساخت محلول :

سالن ساخت محلول به نحوی طراحی شده است تا مانع از ورود هر گونه آلودگی به داخل فرآیند تولید گردد . فرآیند ساخت محلول تا رسیدن به غلظت مطلوب در سیستم كاملاً بسته و با برنامه ریزی رایانه ( میكروپروسسور ) انجام         می پذیرد . در این مرحله فیلتراسیون اولیه ، ثانویه و نهایی انجام گردیده و كلیه ذرات معلّق به همراه اجسام میكروبی احتمالی گرفته می شود و به این ترتیب محلول برای مرحله نهایی آماده می گردد .

واحد پْركنی ( Filling ) :

انتخاب ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید ، خدمات رایانه ای و دیگر سیستم های فنی كارخانه بر اساس         پیشرفته ترین تكنولوژی موجود در جهان و رعایت اصول شرایط تولید مطلوب (G.M.P ) توسط تیم فنی پروژه انجام شده است .

روش تولید بطری بر پایه تكنیك پیشرفته همزمان تولید بطری ، پْركنی و درب بندی ( BLOW–FILL– SEAL ) می باشد كه نهایتاً ظرف بسته شده مجموعاً در مدت زمان كمتر از 27 ثانیه و در یك دستگاه انجام می گردد .

دستگاه های تمام اتوماتیك تولید آمپول آب مقطر نیز بر پایه تكنیك پیشرفته همزمان تولید بطری ، پْركنی و درب بندی ( BLOW–FILL– SEAL ) و با ظرفیت تولید حدود 8000 آمپول در ساعت در این شركت در حال             بهره برداری است .

جهت تضمین كیفیت بطری های تولیدی از لحاظ اطمینان از نداشتن هرگونه سوراخ ریز احتمالی ، از دستگاه های    نشت یابی كه مطابق با آخرین تكنولوژی روز دنیا می باشد استفاده می شود . محصولات كیسه ای با قابلیت تولید محصولات از حجم 50 تا 5000 میلی لیتر نیز در این شركت بكار گرفته شده است .

واحد سترون سازی ( Strilization ) :

دقت در انتخاب كوپولیمر پلی پروپلین مصرفی این امكان را بوجود آورده است كه محصولات در هنگام سترون نمودن در دمای 121 درجه سانتیگراد و به مدت 20 تا 30 دقیقه بخوبی مقاومت نموده تا این عمل با ماخذ استاندارد           بین المللی  مطلبقت داشته باشد .

واحد بسته بندی :

بسته بندی مراحل پس از استریل است . عمده ترین ماده اولیه بسته بندی مورد نیاز كارخانه كوپولیمر پلی پروپلین است كه در ابتدای بهره برداری از خارج از كشور خریداری می گردید اما پس از بهره برداری كارخانه پتروشیمی اراك با هماهنگی به عمل آمده توسط دو كارخانه و تلاش گسترده واحد تحقیقات شركت ثامن ، امكان تأمین كوپولیمر پلی پروپلین مورد نیاز از داخل كشور میسر گردید . در این مرحله محلول های تزریقی به عنوان محصول نهایی مورد كنترل چشمی ، آزمایش عدم نشت و سایر كنترل های فیزیكی قرار می گیرند تا برای چسب زنی و بسته بندی نهایی آماده گردند . پس از بسته بندی نهایی محصول به انبار قرنطینه انتقال داده می شود . آزمایشات كیفی و كمی محصول توسط آزمایشگاههای تخصصی مجهز و مدرن انجام شده و سپس مجوز عرضه به بازار مصرف صادر می شود تا محصولی مطابق با كیفیت استانداردهای جهانی در دسترس شبكه خدمات درمانی و پزشكی كشور قرار گیرد .

قیمت فایل فقط 15,600 تومان

خرید

برچسب ها : گزارش کار آموزی داروسازی ثامن كارگاه الكترونیک , فرآورده های تزریقی تغذیه ای و الكترولیت , قسمت های مختلف ماشین

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر